Składniki:
- 40 szt. krakersów (200 g)
- 2 puszki tuńczyka (240 g ryby)
- 1 puszka kukurydzy (285 g kukurydzy)
- ser żółty w kawałku (150 g)
- 5 jajek (250 g)
- 8 łyżeczek majonezu (80 g)
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku (10 g)
Przyprawy:
- pieprz czarny
- sól
- papryka słodka
- pieprz cayenne
Kaloryczność:
235 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.Przygotowanie:
1. Ugotować jajka. Pozostawić do wystudzenia, a następnie obrać.
2. Tuńczyka i kukurydzę odsączyć z zalewy.
3. Rozdrobnić tuńczyka widelcem.
4. Ser żółty zetrzeć na tarce.
5. Wymieszać tuńczyka, kukurydzę i ser żółty oraz 5 łyżeczek majonezu. Doprawić pieprzem czarnym i pieprzem cayenne (2 szczypty). Nie solić ponieważ tuńczyk w puszcze, jak i kukurydza i ser są wystarczająco słone, tak jak i krakersy.
6. Zetrzeć na tarce białka jajek, a następnie do oddzielnej miski żółtka.
7. Starte białka wymieszać z 3 łyżeczkami majonezu, dodać odrobinę pieprzu czarnego i soli.
8. Na desce rozłożyć obok siebie 10 krakersów.
9. Na krakersach rozsmarować przygotowaną wcześniej sałatkę z kukurydzy, tuńczyka i sera.
10. Ponownie ułożyć warstwę krakersów (10 sztuk). Następnie znów warstwa sałatki i 10 krakersów.
I jeszcze jedna warstwa sałatki i krakersów. Powinny być 4 warstwy krakersów i 3 warstwy sałatki.
11. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarować białka przygotowane wcześniej.
12. Posypać startymi żółtkami.
13. Pokroić wzdłuż przerw między krakersami, a następnie złączyć ponownie (będzie się lepiej nakładać porcje).
14. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem. Przygotowany tort sałatkowo-krakersowy schłodzić. Ja lubię gdy w tej sałatce krakersy zachowują odrobinę chrupkości, więc schładzam krótko, jeżeli wolicie aby krakersy rozmiękły, schładzajcie dłużej.
Smacznego!
6. Zetrzeć na tarce białka jajek, a następnie do oddzielnej miski żółtka.
7. Starte białka wymieszać z 3 łyżeczkami majonezu, dodać odrobinę pieprzu czarnego i soli.
8. Na desce rozłożyć obok siebie 10 krakersów.
9. Na krakersach rozsmarować przygotowaną wcześniej sałatkę z kukurydzy, tuńczyka i sera.
10. Ponownie ułożyć warstwę krakersów (10 sztuk). Następnie znów warstwa sałatki i 10 krakersów.
I jeszcze jedna warstwa sałatki i krakersów. Powinny być 4 warstwy krakersów i 3 warstwy sałatki.
11. Na ostatniej warstwie krakersów rozsmarować białka przygotowane wcześniej.
12. Posypać startymi żółtkami.
13. Pokroić wzdłuż przerw między krakersami, a następnie złączyć ponownie (będzie się lepiej nakładać porcje).
14. Każdą porcję posypać posiekanym szczypiorkiem. Przygotowany tort sałatkowo-krakersowy schłodzić. Ja lubię gdy w tej sałatce krakersy zachowują odrobinę chrupkości, więc schładzam krótko, jeżeli wolicie aby krakersy rozmiękły, schładzajcie dłużej.
Brak komentarzy :
Publikowanie komentarza