sobota, 14 marca 2015

Sałatka z makaronem, kukurydzą, jajkiem, czarnymi oliwkami i brokułami (165 kcal w 100g)





Składniki:


  • 1 opakowanie mrożonych brokułów (225 g przed ugotowaniem)
  • 1/2 opakowania drobnego makaronu (125 g przed ugotowaniem)
  • 3 jajka
  • oliwki czarne (mały słoiczek 230 g bez zalewy)
  • pół dużej puszki kukurydzy (195 g)
  • 3 łyżki majonezu (ok. 75 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność:


165 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować brokuły al dente w wodzie z solą. Wystudzić.
2. Makaron ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Wystudzić.
3. Ugotować jajka na twardo. Wystudzić. Pokroić w kostkę.
4. Osączyć oliwki. Każdą oliwkę przekroić na pół.
5. Odcedzić kukurydzę z zalewy. 
6. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki lub ułożyć je na talerzu w niewielkich stosach obok siebie (tak jak na zdjęciu powyżej) .
7. Do majonezu dodać jogurt naturalny. Doprawić pieprzem. 
8. Polać przygotowanym sosem sałatkę.

 Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz