niedziela, 9 listopada 2014

Sałatka z serem feta, fasolką szparagową, fasolą białą, oliwkami i pomidorem (80 kcal w 100g)




Składniki:


  • fasolka szparagowa (ja użyłam mrożonej - 450 g)
  • pół kostki sera feta (135 g)
  • pomidorki koktajlowe (200 g)
  • pół słoiczka oliwek czarnych (70 g)
  • puszka fasoli białej (240 g po odsączeniu)
  • cebulka szalotka (25 g)
  • 1 łyżka majonezu (ok. 25 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (75 g)
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego (3 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól
  • bazylia
  • oregano

Kaloryczność:


80 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować fasolkę szparagową na półtwardo w osolonej wodzie. Wystudzić.
2. Odsączyć z zalewy fasolę białą, przepłukać i pozostawić do osuszenia.
3. Osączyć oliwki.
4. Posiekać drobno cebulkę.
5. Pokroić w dużą kostkę ser feta. 
6. Przekroić na pół każdy pomidorek koktajlowy. 
7. Wymieszać wszystkie przygotowane składniki.
6. Do majonezu dodać jogurt naturalny i ocet balsamiczny. Doprawić sos solą, pieprzem, oregano i bazylią. 
7. Polać przygotowanym sosem sałatkę.

 Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz