czwartek, 3 kwietnia 2014

Sałatka z ciecierzycą, tuńczykiem, serem wędzonym, papryką i sałatą lodową (135 kcal w 100 g)


Składniki:


  • pół główki małej sałaty lodowej (200 g)
  • puszka ciecierzycy (po odsączeniu 240 g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 130 g)
  • ser wędzony lub oscypek (około 180 g)
  • 1 duża papryka (około g)
  • 4 łyżki oleju lub oliwy z oliwek (ok. 40 g)
  • pół cytryny lub limonki (około 

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność:


135 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Umyć paprykę i sałatę lodową. Pozostawić do osuszenia.
2. Odsączyć z zalewy ciecierzycę, przepłukać ją i pozostawić do osuszenia.
3. Pokroić w kostkę ser wędzony.
4. Pokroić w kostkę paprykę.
5. Rozdrobnić widelcem tuńczyka.
6. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać oliwę i sok wyciśnięty z połowy limonki. Doprawić pieprzem i solą do smaku.
7. Sałatka prezentuje się bardzo ładnie podana w liściu sałaty, przystrojona plasterkiem limonki.

 Smacznego!

2 komentarze :

  1. Ciecierzyca to składnik nie często używany, a sałatka wygląda bardzo zachęcająco:)

    OdpowiedzUsuń
  2. To prawda. Ciecierzyca nie jest zbyt często używana, A szkoda, bo jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń