piątek, 14 marca 2014

Wege sałatka z makaronem, mieszanką sałat, pomidorem, papryką, oliwkami i sosem vinegrette (155 kcal w 100 g)


Sycąca sałatka idealna dla wegan. Ale zasmakuje także wielbicielom mięsa. :)

Składniki (na 4 porcje):


Sałatka:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat (160 g) 
  • pół opakowania makaronu pełnoziarnistego (200 g) 
  • 2 pomidory (około 340 g)
  • mały słoiczek czarnych oliwek (100 g po odlaniu zalewy)
Sos:
  • 4,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól
  • rozmaryn

Kaloryczność sałatki:


155 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


Sałatka:

1. Ugotować makaron al dente.
2. Mieszankę sałat przepłukać i pozostawić do przeschnięcia.
3. Odsączyć z zalewy oliwki.
4. Umyć pomidory, osuszyć i pokroić w kostkę.
5. Wymieszać wszystkie składniki.

Sos:

7. Cztery i pół łyżki oliwy lub oleju wymieszać z półtorej łyżki octu balsamicznego, łyżeczką musztardy, cukru oraz dodać odrobinę pieprzu, soli i rozmarynu. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wstrząsając w zakręconym słoiczku lub shakerze.
8. Sałatkę skropić sosem winegret. I gotowe. Smacznego! 


1 komentarz :

  1. Brzmi i wygląda smakowicie,po świętach zrobię i spróbuje jak smakuje. :)

    www.fotoomarta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń