czwartek, 20 marca 2014

Sałatka gyros (155 kcal w 100 g)


Składniki:

  • pół małej kapusty pekińskiej (około 200 g)
  • 1 pierś z kurczaka (około 200 g)
  • 1 puszka kukurydzy (około 220 g po odsączeniu)
  • kawałek sera żółtego (około 100 g)
  • 3 duże ogórki konserwowe (około 200 g)
  • 4 płaskie łyżki majonezu (100 g)
  • 4 płaskie łyżki ketchupu (100 g)
  • 1 łyżka oleju (10 g, do smażenia kurczaka)

Przyprawy:

  • pieprz
  • sól
  • przyprawa gyros

Kaloryczność sałatki:


155 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:

1. Umyć liście kapusty pekińskiej. Odstawić do przeschnięcia.

2. Kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać pieprzem i przyprawą gyros. Usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.

3. Pokroić w kostkę ser żółty. Poszatkować osuszoną kapustę pekińską.

4. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Odcisnąć.

5. Kukurydzę odcedzić z zalewy.

6. Wszystkie przygotowane składniki układać warstwowo: kurczak, ogórki, kukurydza, ser, kapusta pekińska. Kolejność jest dowolna ale na wierzchu powinna być kapusta pekińska :). Na warstwach ułożyć majonez i polać wszystko ketchupem. Można użyć rękawa cukierniczego do wyciskania majonezu lub zastosować moją radę którą opisałam poniżej. A zamiast sałatkę podawać w jednej dużej misce polecam przygotować ją w małych salaterkach dla każdego gościa! Smacznego!

Czasami zamiast rękawa cukierniczego używam woreczka śniadaniowego. Wkładam masę (lub majonez, bitą śmietanę) w róg woreczka, następnie skręcam woreczek tak, żeby nie było powietrza przy masie i wycinam małą dziurkę w rogu (kształt według uznania, można eksperymentować. ;)). Następnie wyciskam masę.

5 komentarzy :

  1. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I polecam wypróbować na najbliższą okazję. :) :) :)

      Usuń
  2. Odpowiedzi
    1. Dziękuję! I tak również smakuje. :)

      Usuń
  3. Pięknie wygląda :) Już mam ją ochotę teraz zjeść :P Zapraszam do spróbowania także mojej wersji tej sałatki :) http://salatkagyros.pl/

    OdpowiedzUsuń