Składniki:
- pół małej kapusty pekińskiej (około 200 g)
- 1 pierś z kurczaka (około 200 g)
- 1 puszka kukurydzy (około 220 g po odsączeniu)
- kawałek sera żółtego (około 100 g)
- 3 duże ogórki konserwowe (około 200 g)
- 4 płaskie łyżki majonezu (100 g)
- 4 płaskie łyżki ketchupu (100 g)
- 1 łyżka oleju (10 g, do smażenia kurczaka)
Przyprawy:
- pieprz
- sól
- przyprawa gyros
Kaloryczność sałatki:
155 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.
Przygotowanie:
1. Umyć liście kapusty pekińskiej. Odstawić do przeschnięcia.
2. Kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać pieprzem i przyprawą gyros. Usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.
2. Kurczaka pokroić w kostkę. Obsypać pieprzem i przyprawą gyros. Usmażyć na łyżce oleju na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia.
3. Pokroić w kostkę ser żółty. Poszatkować osuszoną kapustę pekińską.
4. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Odcisnąć.
5. Kukurydzę odcedzić z zalewy.
6. Wszystkie przygotowane składniki układać warstwowo: kurczak, ogórki, kukurydza, ser, kapusta pekińska. Kolejność jest dowolna ale na wierzchu powinna być kapusta pekińska :). Na warstwach ułożyć majonez i polać wszystko ketchupem. Można użyć rękawa cukierniczego do wyciskania majonezu lub zastosować moją radę którą opisałam poniżej. A zamiast sałatkę podawać w jednej dużej misce polecam przygotować ją w małych salaterkach dla każdego gościa! Smacznego!
Czasami zamiast rękawa cukierniczego używam woreczka śniadaniowego. Wkładam masę (lub majonez, bitą śmietanę) w róg woreczka, następnie skręcam woreczek tak, żeby nie było powietrza przy masie i wycinam małą dziurkę w rogu (kształt według uznania, można eksperymentować. ;)). Następnie wyciskam masę.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I polecam wypróbować na najbliższą okazję. :) :) :)
Usuńwygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję! I tak również smakuje. :)
UsuńPięknie wygląda :) Już mam ją ochotę teraz zjeść :P Zapraszam do spróbowania także mojej wersji tej sałatki :) http://salatkagyros.pl/
OdpowiedzUsuń