Składniki:
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej (około 450 g)
- 1 duża cebula czerwona (około 105 g)
- kabanosy (50 g, użyłam tych o smaku chilli, bo według mnie dodają one charakteru sałatce)
- migdały (słupki, całe lub płatki, około 35 g)
- 2 łyżeczki masła (około 30 g)
Przyprawy:
- 2 łyżeczki cukru (12 g, użyłam trzcinowego)
- 2 łyżeczki octu balsamicznego (6 g)
- sól
- pieprz
- rozmaryn
Kaloryczność:
106 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.
Przygotowanie:
1. Ugotować fasolkę szparagową w osolonej wodzie, skracając czas gotowania podany przez producenta na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do wystudzenia.
2. Cebulę pokroić w piórka, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie podsmażyć na maśle prawie do miękkości. Dodać dwie łyżeczki cukru i octu balsamicznego i smażyć na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.
3. Migdały podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.
4. Kabanosy pokroić drobno.
5. Wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby doprawić sałatkę solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku. I gotowe. Smacznego!
5. Wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby doprawić sałatkę solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku. I gotowe. Smacznego!
Brak komentarzy :
Publikowanie komentarza