wtorek, 4 lutego 2014

Sałatka z fasolki szparagowej z kabanosem, migdałami i karmelizowaną cebulą (106 kcal w 100 g)


Składniki:


  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej (około 450 g)
  • 1 duża cebula czerwona (około 105 g)
  • kabanosy (50 g, użyłam tych o smaku chilli, bo według mnie dodają one charakteru sałatce) 
  • migdały (słupki, całe lub płatki, około 35 g)
  • 2 łyżeczki masła (około 30 g)

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki cukru (12 g, użyłam trzcinowego)
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego (6 g)
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Kaloryczność:


106 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować fasolkę szparagową w osolonej wodzie, skracając czas gotowania podany przez producenta na opakowaniu. Odcedzić i odstawić do wystudzenia.

2. Cebulę pokroić w piórka, doprawić solą, pieprzem i rozmarynem. Następnie podsmażyć na maśle prawie do miękkości. Dodać dwie łyżeczki cukru i octu balsamicznego i smażyć na wolnym ogniu aż cukier się rozpuści. Zdjąć z ognia, odstawić do wystudzenia.

3. Migdały podprażyć na suchej patelni, odstawić do wystudzenia.

4. Kabanosy pokroić drobno.

5. Wszystkie składniki wymieszać, w razie potrzeby doprawić sałatkę solą, pieprzem i octem balsamicznym do smaku. I gotowe. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz