wtorek, 18 lutego 2014

Sałatka śledziowa z porem, fasolą, żółtym serem, kukurydzą, ogórkiem konserwowym i jabłkiem (142 kcal w 100 g)




Składniki:


  • filety śledziowe w zalewie octowej (200 g po odsączeniu)
  • jabłko (około 180 gram)
  • 3 ogórki konserwowe (około 30 g) 
  • 1 puszka fasoli białej (240 g bez zalewy)
  • 1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
  • 1 por (140 g po usunięciu niejadalnych części)
  • kawałek żółtego sera (100 g)
  • 1 łyżka majonezu (około 25 g)
  • 4 łyżki śmietany 12% (około 72 g)

Przyprawy:

  • pieprz
  • sól

Kaloryczność sałatki:


142 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Wyłożyć na durszlak filety śledziowe, kukurydzę oraz fasolę i pozostawić do odsączenia.

2. Umyć pora i pozbyć się niejadalnych części. Pokroić go w pół krążki.

3. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę.

4. Obrać i pokroić w kostkę jabłko.

5. Pokroić w kostkę lub paseczki żółty ser.

6. Pokroić w większą kostkę odsączone filety śledziowe.

7. Wszystkie składniki wymieszać. Dodać majonez i śmietanę. Następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Polecam, smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz