Składniki:
- 1 nieduży burak ćwikłowy (około 120 g)
- 1/2 obranego długiego ogórka (około 90 g)
- 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (około 300 g)
- 4 łyżki śmietany 12% (około 80 g)
Przyprawy:
- sól
- pieprz
Kaloryczność surówki:
35 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.
Przygotowanie:
1. Ugotować buraka. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.
2. Obranego ogórka zetrzeć na grubych oczkach.
3. Kapustę pekińską poszatkować drobno.
4. Dodać 4 łyżki śmietany i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Smacznego!
4. Dodać 4 łyżki śmietany i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Smacznego!
Zrobiłam.... nie potrafię jej doprawić. Dodałam trochę soku z cytryny ale dalej czegoś mi brakuje...jest jakaś bez smaku :(. Myślałam ze polecę ja moim klientkom bo jest nisko kaloryczna....
OdpowiedzUsuńMnie najbardziej smakuje w wersji doprawionej tylko solą i pieprzem. Kiedyś zrobiłam też surówkę z buraczków już doprawionych przez moją mamę cukrem i octem - była również bardzo dobra. Można też pokombinować z sokiem z cytryny, chrzanem albo cebulką dla zaostrzenia smaku. :)
Usuń