niedziela, 19 stycznia 2014

Surówka z kapusty pekińskiej, buraka i ogórka (35 kcal w 100 g)

Surówka z kapusty pekińskiej, buraków i ogórka




Składniki:


  • 1 nieduży burak ćwikłowy (około 120 g)
  • 1/2 obranego długiego ogórka (około 90 g)
  • 1/2 niedużej kapusty pekińskiej (około 300 g)
  • 4 łyżki śmietany 12% (około 80 g)

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz

Kaloryczność surówki:


35 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.


Przygotowanie:


1. Ugotować buraka. Wystudzić, obrać i zetrzeć na tarce z grubymi oczkami.

2. Obranego ogórka zetrzeć na grubych oczkach.

3. Kapustę pekińską poszatkować drobno.

4. Dodać 4 łyżki śmietany i wymieszać. Doprawić solą i pieprzem do smaku. I gotowe. Smacznego!

2 komentarze :

  1. Zrobiłam.... nie potrafię jej doprawić. Dodałam trochę soku z cytryny ale dalej czegoś mi brakuje...jest jakaś bez smaku :(. Myślałam ze polecę ja moim klientkom bo jest nisko kaloryczna....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mnie najbardziej smakuje w wersji doprawionej tylko solą i pieprzem. Kiedyś zrobiłam też surówkę z buraczków już doprawionych przez moją mamę cukrem i octem - była również bardzo dobra. Można też pokombinować z sokiem z cytryny, chrzanem albo cebulką dla zaostrzenia smaku. :)

      Usuń