środa, 29 stycznia 2014

Sałatka z wędzonym łososiem, awokado, ogórkiem konserwowym, jajkiem i sosem musztardowym (213 kcal w 100 g)



Składniki (na dwie porcje wielkości jak na zdjęciu):


  • wędzony łosoś (50 g)
  • pół awokado (około 70 g bez skórki i pestki)
  • 2 jajka (około 100 g) 
  • 1 duży ogórek konserwowy (około 20 g)
  • 3 łyżeczki musztardy (około 30 g, ulubionej, ja użyłam delikatesowej)
  • łyżka posiekanej cebuli czerwonej (około 8 g)
  • łyżka posiekanego koperku (około 8 g) 
  • 2 płaskie łyżki majonezu (około 50 g, do ozdobienia sałatki)

Przyprawy:

  • pieprz cytrynowy

Kaloryczność sałatki:


213 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:

Aby nieco "odchudzić" sałatkę wierzch można przyozdobić samym koperkiem. Wartość kaloryczna sałatki bez majonezu wynosi 135 kcal w 100 g.

1. Ugotować i wystudzić jajka. Obrać i pokroić w kostkę.

2. Trzy łyżeczki musztardy wymieszać z łyżką posiekanego koperku i cebuli.

3. Ogórek konserwowy pokroić w kostkę.

4. Awokado obrać i pokroić w kostkę.

5. Pokroić w małe kawałeczki wędzonego łososia.

Jeżeli nie posiadasz obręczy metalowych i nie planujesz ich za często używać możesz je wykonać samodzielnie, najlepiej ze śliskiej tektury. Niestety taka obręcz jest jednorazowa, więc jeżeli planujesz często podawać potrawy formowane w obręczy zainwestuj w metalową.

6. Układać warstwami w obręczy metalowej. Składniki podane w przepisie starczają na dwie porcje sałatki. Dlatego połowę składników i sosu wykorzystujemy do wykonania jednej porcji w obręczy o średnicy około 6,5 cm. Kolejność jest dowolna, ja zaczęłam od awokado, następnie jajko, ogórek konserwowy, sos musztardowy, łosoś. Wierzch przyozdobić kleksem majonezu i gałązką kopru. I piękna sałatka zrobiona! Polecam, smacznego!

3 komentarze :

  1. Super sałatka i ładnie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie, zdrowo i jak ładnie podane, aż chce się jeść:0

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam wypróbować. Robi wrażenie i jest przepyszna!

      Usuń