piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z tuńczykiem, ryżem, kukurydzą i natką pietruszki (180 kcal w 100 g)












Składniki:


  • 300 g ryżu nieugotowanego (3 torebki, najlepiej paraboiled) 
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 130 g)
  • pęczek natki pietruszki świeżej (ok. 40 g)
  • 4 łyżki majonezu (ok. 100 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność:


180 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić.

Rada: Ryż paraboiled to długoziarnisty ryż biały preparowany termicznie. Warto używać go między innymi do sałatek, gdyż jego ziarna po ugotowaniu nie sklejają się.

2. Do ryżu dodać odsączoną z zalewy kukurydzę.
3. Umyć i osuszyć natkę pietruszki.

Rada: Najlepiej posadzić w doniczce korzeń pietruszki albo posiać nasiona aby mieć własną nać. Tak aromatycznej na pewno nie znajdziecie w sklepie!

4. Następnie posiekać ją drobno.

Rada: Można posolić pietruszkę po posiekaniu - dzięki temu zmięknie. Jeżeli natomiast chcecie aby przyjemnie chrupała - nie posypujcie jej solą.

5. Dorzucić do ryżu i kukurydzy.
6. Odsączyć tuńczyka z zalewy i rozdrabniając widelcem dodać do pozostałych składników.
7. Wszystko dokładnie wymieszać.
8. Na koniec dodać majonez - około 4 łyżki. I oczywiście przyprawy: odrobinę pieprzu, soli do smaku i znów dokładnie wymieszać sałatkę. Gotowe. Smacznego!

Rada: Uwaga na majonez! Powinien on składać się jedynie z jajek, oleju oraz przypraw i musztardyA niektóre słoiczki w sklepie zawierają małe laboratorium chemiczne!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz