poniedziałek, 6 stycznia 2014

Sałatka z tortellini, ogórkiem, papryką, serem i kukurydzą (233 kcal w 100 g)



Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu tortellini (250 g)
  • 1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
  • 1 duża papryka (około 220 g po oczyszczeniu) 
  • 1 długi ogórek (około 250 g ze skórką)
  • kawałek żółtego sera (200 g)
  • 5 płaskich łyżek majonezu (około 125 g, pół małego słoiczka)

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz

Kaloryczność:


233 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować tortellini w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (najlepiej al dente).

Rada: Makaron al dente powinien być jędrny, lekko twardy i stawiać opór zębom. Aby przyrządzić w ten sposób makaron należy wrzucić go do garnka z dużą ilością wody oraz skrócić czas gotowania o 2 minuty lub stosować się do wskazówek podanych przez producenta na opakowaniu o ile umieści informacje o czasie przygotowania al dente.

Rada: Makaron tortellini są to... pierożki włoskie. Mogą mieć różne nadzienia. Do tej sałatki według mnie najlepiej pasują te z nadzieniem z grzybów leśnych. Jednak można użyć także z szynką lub innych, według uznania.

2. Odcedzić kukurydzę z zalewy.

3. Pokroić w kostkę paprykę i ser.

4..Pokroić obranego ogórka w kostkę i odsączyć na ręczniku papierowym.

5. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać majonez, sporo pieprzu i odrobinę soli. I sałatka gotowa. Smacznego!

2 komentarze :

  1. Tortellini we Włoszech je się najczęściej z rosołem... I zazwyczaj są one z mięsem lub serem ricotta i ziołami.

    Podoba mi się pomysł na bloga, mam nadzieję, że będziesz często dodawać nowe przepisy. :-) Taka rada ode mnie: nie przesadzaj z radami... ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że podoba Ci się mój pomysł na bloga! Przepisy będę dodawać najczęściej jak to tylko będzie możliwe. :) Dziękuję bardzo za radę, ale mój pomysł na tego bloga jest taki, aby bardzo dokładnie opisywać sałatki, stąd też rady, czy inne potrzebne informacje będą się pojawiać. Pozdrawiam! :)

      Usuń