piątek, 3 stycznia 2014

Sałatka z surimi, ogórkiem, kukurydzą i szczypiorkiem (136 kcal w 100 g)













Składniki:


  • opakowanie surimi (inaczej zwane paluszkami krabowymi 250 g)
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • 1 ogórek długi (około 250 g ze skórką, może być większy)
  • pęczek szczypiorku (około 40 g)
  • 3 łyżki majonezu (około 75 g)


Przyprawy:


  • pieprz
  • opcjonalnie sól

Kaloryczność:


136 kcal w 100 g przygotowanej sałatki

Przygotowanie:


Rada:
 Po przeczytaniu kilku etykiet surimi, okazało się, że wiele produktów zawiera niebezpieczne substancje jak na przykład rakotwórczy karagen! Także polecam zwracać uwagę na skład.


1. Pokroić w kostkę paluszki surimi.
2. Pokroić w kostkę obranego ogórka.
3. Posiekać umyty wcześniej i osuszony szczypiorek.
4. Odsączyć kukurydzę.

Rada: Zauważyłam, że do kukurydzy w puszce często dodawany jest cukier. A codzienne posiłki zawierają go wystarczająco dużo, także warto wybrać puszkę bez słodkiego dodatku, tym bardziej, że kukurydza sama w sobie jest dosyć słodka.

5. Wymieszać w misce wszystkie przygotowane we wcześniejszych punktach składniki.
6. Dodać majonez - około 3 łyżki. Można dodać mniej, ponieważ ta sałatka bardzo dobrze rozprowadza majonez. I oczywiście przyprawy. Dodałam hojną szczyptę pieprzu (jeżeli ktoś uzna to za konieczne można dodać odrobinę soli do smaku) i znów dokładnie wymieszałam sałatkę. Smacznego!

Rada: Dzienna dawka soli zalecana przez Światową Organizację Zdrowia to 5 g, czyli płaska łyżeczka. Na szczęście sałatka na którą przepis podaję smakuję idealnie bez dodatku soli (oczywiście nie biorę pod uwagę tej zawartej w surimi).

2 komentarze :

  1. Bardzo fajnie opracowany przepis. Oby kolejne były równie ciekawe :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń