poniedziałek, 27 stycznia 2014

Sałatka z serem feta, kapustą pekińską, pomidorem, cebulką dymką, kukurydzą i fasolą czerwoną (100 kcal w 100 g)

Sałatka z serem feta


Składniki:


  • 2 pomidory (około 340 g)
  • 1 mała kapusta pekińska (około 600 g)
  • 1 puszka kukurydzy (około 220 g bez zalewy)
  • 1 puszka fasoli czerwonej (około 240 g bez zalewy)
  • 2 cebulki dymki (około 40 g)
  • 1 kostka sera feta (około 270 g)
  • 3 łyżki majonezu (około 50 g)
  • 2 łyżka śmietany 12% (około 25 g)

Przyprawy:

  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich


Kaloryczność sałatki:


100 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.


Przygotowanie:


1. Odcedzić kukurydzę.

2. Fasolę wyłożyć na sitko, przepłukać i pozostawić do obcieknięcia.

3. Pomidora pokroić w większą kostkę.

4. Kapustę pekińską poszatkować.

5. Zieloną część cebuli dymki pokroić, a część bulwiastą posiekać bardzo drobno.

6. Fetę pokroić w większą kostkę.

7. Wszystkie składniki oprócz fety zamieszać, dodać majonez, śmietanę, zioła prowansalskie, pieprz i sól do smaku.

8. Dodać pokrojoną fetę i ponownie zamieszać. Smacznego!

2 komentarze :

  1. ojeju :) wygląda strasznie pysznie :)
    chyba sama ją zrobię :)
    Takich przepisów szukałam uwielbiam sałatki :)
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Miło, że Ci się podoba! :) Przy robieniu tej sałatki miałam wątpliwości "co z niej będzie", ale okazała się wyjątkowo pyszna! Polecam. :)

    OdpowiedzUsuń