Składniki:
- 2 małe słoiczki selera (około 320 g po odsączeniu)
- 1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
- 1 puszka ananasa w kawałkach (340 g po odsączeniu)
- 5 łyżek majonezu (około 125 g)
Przyprawy:
- 1 łyżeczka cukru (6 g)
- sól
- pieprz
Kaloryczność:
125 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.
Przygotowanie:
1. Odsączyć kukurydzę, selera i ananasa.
Rada: Wszystkie składniki należy dokładnie odsączyć. Najlepiej wyłożyć je na durszlak i zostawić na dłużej. Inaczej majonez będzie spływał ze składników.
2. Wszystkie składniki wymieszać.
Rada: Selera można pokroić na mniejsze kawałki według uznania.
Rada: Selera można pokroić na mniejsze kawałki według uznania.
3. Dodać majonez, sporo pieprzu, sól i cukier.
Rada: Cukier. Do sałatki dodałam łyżeczkę cukru ponieważ po skosztowaniu wydała mi się dosyć octowa. Cukier wspaniale złagodził kwaśność sałatki oraz dodał odrobinę smaku od siebie - posłodziłam sałatkę cukrem trzcinowym.
Rada: Cukier. Do sałatki dodałam łyżeczkę cukru ponieważ po skosztowaniu wydała mi się dosyć octowa. Cukier wspaniale złagodził kwaśność sałatki oraz dodał odrobinę smaku od siebie - posłodziłam sałatkę cukrem trzcinowym.
4. Dokładnie wymieszać składniki, aby połączyły się z majonezem i przyprawami, a smaki zgrały się. I gotowe! Smacznego!
Lubię tą sałatkę, dodaję jeszcze szynkę, tylko właśnie ta "octowość", cukier to chyba dobry pomysł. Wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń