sobota, 4 stycznia 2014

Sałatka z selera z ananasem i kukurydzą (125 kcal w 100 g)













Składniki:


  • 2 małe słoiczki selera (około 320 g po odsączeniu)
  • 1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
  • 1 puszka ananasa w kawałkach (340 g po odsączeniu) 
  • 5 łyżek majonezu (około 125 g)

Przyprawy:

  • 1 łyżeczka cukru (6 g)
  • sól
  • pieprz

Kaloryczność:


125 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Odsączyć kukurydzę, selera i ananasa.

Rada: Wszystkie składniki należy dokładnie odsączyć. Najlepiej wyłożyć je na durszlak i zostawić na dłużej. Inaczej majonez będzie spływał ze składników.

2. Wszystkie składniki wymieszać.

Rada: Selera można pokroić na mniejsze kawałki według uznania.

3. Dodać majonez, sporo pieprzu, sól i cukier.

Rada: Cukier. Do sałatki dodałam łyżeczkę cukru ponieważ po skosztowaniu wydała mi się dosyć octowa. Cukier wspaniale złagodził kwaśność sałatki oraz dodał odrobinę smaku od siebie - posłodziłam sałatkę cukrem trzcinowym.

4. Dokładnie wymieszać składniki, aby połączyły się z majonezem i przyprawami, a smaki zgrały się. I gotowe! Smacznego!

1 komentarz :

  1. Lubię tą sałatkę, dodaję jeszcze szynkę, tylko właśnie ta "octowość", cukier to chyba dobry pomysł. Wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń