Składniki:
- 2 małe słoiczki selera (300 g po odsączeniu)
- puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
- puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu 240 g)
- mały słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odlaniu zalewy)
- pęczek natki pietruszki świeżej (ok. 40 g)
- 3 łyżki majonezu (ok. 75 g)
Przyprawy:
- pieprz
- sól
Kaloryczność:
Przygotowanie:
1. Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę posiekać drobno i lekko posolić, aby zmiękła.
2. Odlać zalewę z selera. Dokładnie go wycisnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę.
4. Odlać zalewę z pieczarek i pokroić każdą na cztery części.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
8. Na koniec dodać trzy łyżki majonezu, trochę pieprzu i dokładnie wymieszać sałatkę. Nałożyć do salaterki, przyozdobić pozostawionymi listkami pietruszki i sałatka gotowa. Smacznego!
Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Dobór składników super, oprócz nich dodaję ogórki małosolne (np. Gomar), kroję w kosteczki i dodaję do całości. Potrawa ma wtedy fajny, świeży smak, polecam.
OdpowiedzUsuńDziękuję za radę. :)
OdpowiedzUsuń