czwartek, 16 stycznia 2014

Sałatka z pieczarkami marynowanymi, selerem, fasolą czerwoną, kukurydzą i natką pietruszki (105 kcal w 100 g)



Składniki:


  • 2 małe słoiczki selera (300 g po odsączeniu) 
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • puszka fasoli czerwonej (po odsączeniu 240 g)
  • mały słoiczek pieczarek marynowanych (170 g po odlaniu zalewy)
  • pęczek natki pietruszki świeżej (ok. 40 g)
  • 3 łyżki majonezu (ok. 75 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność:


105 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Umyć i osuszyć natkę pietruszki. Odłożyć kilka listków do dekoracji, a resztę posiekać drobno i lekko posolić, aby zmiękła.
2. Odlać zalewę z selera. Dokładnie go wycisnąć i pokroić na mniejsze kawałki.
3. Odsączyć z zalewy kukurydzę i fasolę.
4. Odlać zalewę z pieczarek i pokroić każdą na cztery części.
7. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.
8. Na koniec dodać trzy łyżki majonezu, trochę pieprzu i dokładnie wymieszać sałatkę. Nałożyć do salaterki, przyozdobić pozostawionymi listkami pietruszki i sałatka gotowa. Smacznego!

2 komentarze :

  1. Sałatka bardzo smaczna i pożywna. Dobór składników super, oprócz nich dodaję ogórki małosolne (np. Gomar), kroję w kosteczki i dodaję do całości. Potrawa ma wtedy fajny, świeży smak, polecam.

    OdpowiedzUsuń