poniedziałek, 13 stycznia 2014

Sałatka z makaronem gwiazdki, szynką, ogórkiem, papryką, kukurydzą i szczypiorkiem (150 kcal w 100 g)




Składniki:


  • 1 opakowanie makaronu gwiazdki (250 g)
  • 1 puszka kukurydzy (220 g po odsączeniu)
  • 1 duża papryka (około 220 g po oczyszczeniu) 
  • 1 długi ogórek (około 250 g ze skórką)
  • kawałek szynki (200 g)
  • pęczek szczypiorku
  • 1 płaska łyżka majonezu (około 25 g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (około 25 g)

Przyprawy:

  • 2 łyżeczki pieprzu cytrynowego

Kaloryczność:


150 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.


Przygotowanie:


1. Ugotować makaron w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu (najlepiej al dente).

Rada: Aby przyrządzić makaron al dente należy ugotować go w garnku z dużą ilością wody oraz skrócić zalecany przez producenta czas gotowania o dwie minuty.

2. Odcedzić kukurydzę z zalewy.

3. Pokroić w drobną kostkę szynkę i paprykę.

Rada: Warto zwrócić uwagę na szynkę. Pachnąca, dobrej jakości szynka nada smaku i aromatu całej sałatce, podczas gdy ta gorszej jakości może popsuć całą sałatkę .

4..Pokroić obranego ogórka w drobną kostkę.

5..Posiekać drobno szczypiorek.

Info: Pieprz cytrynowy to tak naprawdę mieszanka kilku składników (między innymi pieprzu i skórki z cytryny). Nadaje potrawie lekko kwaskowaty smak.

6. Wymieszać wszystkie składniki. Dodać łyżkę majonezu, łyżkę jogurtu naturalnego oraz dwie łyżeczki pieprzu cytrynowego. Smacznego!

2 komentarze :

  1. suuuuuper salatka:) mi bardzo smakuje, mojemu mezowi rowniez, na pewno ebde ja robic czesciej. uzylam szynki od Kani, i musze przyznac, ze sie sprawdzila, a kupilam ja pierwszy raz:) taka z serii bez "E"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo mnie to cieszy! :) A jeszcze bardziej, że zrobiłaś z taką "zdrową" szynką. :)

      Usuń