piątek, 31 stycznia 2014

Sałatka z kurczakiem i warzywami z sosem winegret w miseczkach z sera żółtego (100 kcal w 100 g)



Składniki (na 4 porcje):


Sałatka:
  • 1 opakowanie mieszanki sałat (160 g) 
  • 1 filet z kurczaka (około 300 g)
  • mała cebula czerwona (około 50 g) 
  • 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (około 250 g)
  • mały słoiczek czarnych oliwek (100 g po odlaniu zalewy)
  • 1 papryka (około 150 g, najładniej w sałatce prezentuje się żółta lub pomarańczowa :))
  • 1 łyżka oleju do smażenia kurczaka
Sos:
  • 4,5 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
  • 1,5 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 1 łyżeczka miodu
Miseczki:
  • kawałek sera żółtego (około 250 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól
  • papryka ostra
  • papryka słodka
  • tymianek
  • rozmaryn

Kaloryczność sałatki:


100 kcal w 100 g przygotowanej sałatki (bez miseczek).
Kaloryczność jednej miseczki serowej to 224 kcal.

Przygotowanie:


Sałatka:

1. Umyć filet z kurczaka i pokroić w kostkę. Oprószyć solą, pieprzem, papryką słodką, papryką ostrą i tymiankiem. Następnie usmażyć kurczaka na łyżce oleju na złoty kolor i odstawić do wystudzenia.
2. Mieszankę sałat przepłukać i pozostawić do przeschnięcia.
3. Odsączyć z zalewy oliwki.
4. Pomidorki przekroić na pół.
5. Paprykę umyć, wydrążyć gniazdo nasienne a następnie pokroić w drobną kostkę.
6. Wymieszać wszystkie składniki.

Sos:

7. Cztery i pół łyżki oliwy lub oleju wymieszać z półtorej łyżki octu balsamicznego, łyżeczką musztardy, miodu oraz dodać odrobinę pieprzu, soli i rozmarynu. Wszystko dokładnie wymieszać, najlepiej wstrząsając w zakręconym słoiczku lub shakerze (u mnie rolę shakera spełnił idealnie słoiczek po oliwkach :)).

Miseczki serowe:

8. Ser zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Podzielić na cztery części.
9. Całe dno patelni z powłoką nieprzywierającą posypać jedną częścią sera.
10. Wstawić patelnię na palnik i smażyć dopóki brzegi nie będą złote.
11. Zdjąć z ognia i odstawić na chwilę, tak, aby ser lekko się ochłodził, ale nie zastygnął całkowicie.
12. Przygotować talerz, a na nim miseczkę lub szklankę (w zależności od tego, jaki kształt miseczki chcecie uzyskać :)) odwróconą dnem do góry.
13. Gdy ser już nie będzie płynny, odkleić go delikatnie od patelni, po czym odwracając ją przełożyć ser na przygotowaną miseczkę. Dokładnie docisnąć do miseczki. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć delikatnie z miseczki. Powtórzyć czynności dla pozostałych części sera.

14. Miseczkę serową wypełnić sałatką skropioną sosem winegret. Pyszna i efektowna sałatka gotowa. Smacznego! 



5 komentarzy :