Składniki:
- pół główki sałaty lodowej (około 200 g)
- pół awokado (około 70 g bez skórki i pestki)
- 1 papryka (około 200 g po oczyszczeniu)
- 1 długi ogórek (około 180 g po obraniu)
- 1 filet z kurczaka lub kawałek filetu z indyka (200 g)
- 1 płaska łyżka majonezu (około 25 g)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego (około 25 g)
- łyżeczka dowolnej musztardy
- 1 łyżka oleju
Przyprawy:
- przyprawa do kurczaka
- sól
- pieprz
Kaloryczność:
70 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.
Przygotowanie:
Rada: Sałatkę najlepiej przygotować niedługo przed podaniem. Wtedy warzywa i kurczak zachowują swoją chrupkość i sałatka jest najsmaczniejsza.
1. Filet z kurczaka umyć i pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawą do kurczaka. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę oleju i obsmażyć kostki kurczaka na złoty kolor. Pozostawić do wystudzenia.
Rada: Filet z kurczaka można również obsmażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą nie używając tłuszczu. Wtedy zaoszczędzimy trochę kalorii, a smak sałatki pozostanie bez zmian.
Rada: Zamiast filetu z kurczaka można użyć indyka. Pediatrzy rekomendują mięso z indyka jako zdrowsze, szczególnie dla dzieci, ponieważ indyk musi rosnąć długi czas (nawet 2 lata), podczas gdy kurczaka można sztucznie utuczyć i sprzedać już po sześciu(!) tygodniach.
2. Sałatę lodową wypłukać i porwać na małe kawałki.
Rada: Sałatę najlepiej rwać lub ewentualnie kroić specjalnie do tego zadania przeznaczonym nożem (ceramicznym lub plastikowym). Jeżeli użyjecie noża stalowego sałata ściemnieje w miejscach krojenia.
Rada: Sałatę najlepiej rwać lub ewentualnie kroić specjalnie do tego zadania przeznaczonym nożem (ceramicznym lub plastikowym). Jeżeli użyjecie noża stalowego sałata ściemnieje w miejscach krojenia.
3. Paprykę oczyścić i pokroić w kostkę.
4. Pokroić obranego ogórka w ćwiartki.
5. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Rada: Czarny pieprz można w sałatkach zastąpić białym. Nie będzie kontrastował z jasnymi sosami. Można też użyć pieprzu ziołowego, wtedy smak sałatki wzmocniony zostanie ziołami.
6. Wymieszać wszystkie pokrojone składniki. Dodać sos majonezowo-jogurtowo-musztardowy. I lekka sałatka gotowa. Pyyycha!
4. Pokroić obranego ogórka w ćwiartki.
5. Wymieszać majonez z jogurtem naturalnym i musztardą. Doprawić solą i pieprzem.
Rada: Czarny pieprz można w sałatkach zastąpić białym. Nie będzie kontrastował z jasnymi sosami. Można też użyć pieprzu ziołowego, wtedy smak sałatki wzmocniony zostanie ziołami.
6. Wymieszać wszystkie pokrojone składniki. Dodać sos majonezowo-jogurtowo-musztardowy. I lekka sałatka gotowa. Pyyycha!
Mam wielką słabość do takich sałatek ... jest mięsko, jest zielone i ten uzależniający majonez :)
OdpowiedzUsuńJa też. ;)
Usuń