sobota, 18 stycznia 2014

Sałatka z kalafiorem, oliwkami czarnymi, pomidorem, jajkiem i kukurydzą (90 kcal w 100 g)

Sałatka z kalafiorem, pomidorem, oliwkami



Składniki:


  • 1 opakowanie mrożonego kalafiora (450 g) 
  • pół puszki kukurydzy (po odsączeniu 110 g)
  • 1 pomidor (około 170 g)
  • 3/4 małego słoiczka czarnych oliwek (75 g po odlaniu zalewy)
  • 2 jajka (100 g)
  • 2 łyżki majonezu (około 50 g)
  • 2 łyżki śmietany 12 % (około 50 g)

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność sałatki:


90 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


1. Ugotować jajka. Odcedzić i odstawić do wystudzenia.
2. Wrzucić do wrzącej, osolonej wody mrożony kalafior, gotować trzy minuty, tak, aby się nie rozgotował, tylko pozostał lekko twardy. Odcedzić, wystudzić i podzielić na mniejsze różyczki.
3. Odsączyć z zalewy kukurydzę i oliwki.
4. Pokroić jajko w plasterki, a następnie na cztery części.
5. Pokroić oliwki w plasterki.
6. Pomidora pokroić w plastry, a następnie każdy plasterek na ćwiartki.
6.. Wymieszać wszystkie składniki.
8. Dodać dwie łyżki majonezu, dwie łyżki śmietany, trochę pieprzu i dokładnie wymieszać sałatkę. Nałożyć do salaterki, przyozdobić oliwkami. Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz