wtorek, 14 stycznia 2014

Sałatka warstwowa z tuńczykiem, ananasem, ryżem i kukurydzą (170 kcal w 100 g)



Składniki:


  • 100 g ryżu nieugotowanego (1 torebka, najlepiej paraboiled) 
  • puszka kukurydzy (po odsączeniu 220 g)
  • puszka tuńczyka w sosie własnym (po odsączeniu 130 g)
  • 3/4 puszki ananasa w kawałkach (po odsączeniu ok. 255 g)
  • 3 łyżki majonezu (ok. 75 g)
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (ok. 75 g)
  • 1 łyżka zalewy z ananasa

Przyprawy:


  • pieprz
  • sól

Kaloryczność:


170 kcal w 100 g przygotowanej sałatki.

Przygotowanie:


Sałatka idealnie nadaje się na imprezę. Wygląda świetnie i jest przy okazji bardzo smaczna.

1. Ugotować ryż w osolonej wodzie, odcedzić i wystudzić.
2. Odsączyć z zalewy kukurydzę.
3. Odsączyć ananasa w kawałkach pozostawiając 1 łyżkę zalewy do sosu.
4. Odsączyć tuńczyka i rozdrobnić go.
5. Dokładnie wymieszać majonez, jogurt naturalny i pozostawioną łyżkę zalewy z ananasa. Doprawić sos pieprzem.
6. Układać warstwowo w szklankach lub salaterkach w następującej kolejności (od dołu):
kukurydza, ananas, ryż, tuńczyk. Następnie polać wierzch sałatki przygotowanym sosem, ozdobić kilkoma ziarnami kukurydzy i cząstką ananasa.


 Smacznego!

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz